Kiderült, mikor nyitja meg kapuit a Szeleta Park

Megosztás

Az eredeti tervekhez képest ugyan közel egy teljes év csúszással, de idén év végén tényleg megnyitja kapuit a Bükki Nemzeti Park Szeleta Park látogatóközpontja.

Az eredeti faszerkezetű és jórészt faanyagú felépítmény felett eljárt az idő és hosszas szakmai egyeztetések vezettek arra, hogy végül 2015-ben elbontották azt. Az alapfalakat sajátos „archeológiai leletként” megtartják és belekomponálják a tájépítészeti kialakításba. A gyalogos főbejárat és kerékpáros belépési pont így továbbra is változatlan útvonalon halad, míg az alapfalak emlékeztetnek a híressé vált és organikus építészetben jelentős alkotásnak számító épületre.

A 2,2 milliárd forint uniós és állami forrásból tervezett, Bükk Keleti Kapuja elnevezésű projekt útjába görült több akadály, ezért sokáig kétséges volt, hogy valaha elkészül, de most már bátran kijelenthetjük, hogy minden sínen van. A Szeleta Park december 14-én megnyitja kapuit.

Mindezt a látogatóközpont kabalafigurája közölte. Szeli, aki saját bevallása szerint a miskolci Szeleta Parkban él, nagyon várja már a látogatókat.

Az idáig vezető út nem volt botrányoktól mentes, Taba Benő építész méltánytalannak érezte az újjáépítést és plágiumot emleget egy mamuttal kapcsolatban. “Az 1984-ben terveim alapján megépített Bükki Nemzeti Park Keleti Kapu fogadóépületeit valakik, valamilyen oknál fogva halálra ítélték és szépen csendben, tájékoztatásom és megkérdezésem nélkül valakivel egy másik épületet terveztettek a helyükre, a terület közepébe.” Az ügyről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Fotó: Szeleta Park Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek